Här fanns tidigare en insamlingssida där Ung Diabetes samlade in pengar i arbetet mot diabetes genom att bestiga Kebnekaise. Totalt samlade Ung Diabetes in 229 397 kronor där hälften av pengarna gick till diabetesfonden och andra halvan till Life for a Child.

Att bestiga Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och är ca 2100 meter högt. För att nå toppen gäller det att vara både fysiskt och mentalt stark, men också att ha förberett väl inför uppdraget. Förberedelserna innefattar en bra plan var man ska stanna och söka skydd när man tar sig till toppen, samt förberedande vandringar på kuperad terräng.

Innan man ger sig på att bestiga Kebnekaise är det viktigt att planera för utrustningen, såsom rätt skor och ytterkläder, så att man är väl förberedd i både sol och regn. Vid bestigning av Kebnekaise gäller det att vara medveten om väderförhållanden, vandringsleder, att respektera naturen och att förhålla sig till fjällstationen.

Diabetesfonden

Diabetesfonden (egentligen Stiftelsen Svenska Diabetesförbundets Forskningsfond) är en fond som arbetar för att eliminera orsakerna till diabetes. Varje dag insjuknar 2 barn i typ-1 diabetes i Sverige och mer än en miljon svenskar har eller riskerar att drabbas av någon typ av diabetes under sin livstid.

Forskning om diabetes har lett till att sjukdomen inte är lika allvarlig och dödlig som tidigare, men fortfarande dör nästan 2000 svenskar årligen av sjukdomen. Pengar till forskningen är därför viktig för att minska antalet insjuknade och förbättra livskvaliteten för de som redan har sjukdomen.

Life for a Child

Initiativet Life for a Child, som drivs av International Diabetes Federation (IDF), har till uppgift att ge utsatta barn med diabetes den vård som de behöver. I synnerhet hjälper de barn i fattiga länder där det inte alltid är enkelt att få tillgång till bra medicin och hjälpmedel. Life for a child skriver själva att de kommer att finnas och kämpa mot sjukdomen ända tills inga barn dör av sjukdomen på grund av brist på diagnos eller behandling.

Lämna ett svar