Hur funkar det?

Att skapa en insamling är busenkelt. Det är lika enkelt som 1, 2 och 3.

1. Skapa en insamling

Med några få klick skapar du en egen insamlingssida. Beskriv syftet med din insamling, hur du vill förbättra världen och varför människor ska stödja just dig. Ladda upp bilder, länka till en YouTube-video, koppla Instagram och Twitter.

2. Fråga om stöd

Skicka länken till din insamlingssida till alla dina nya och gamla vänner, familj och släkt, kollegor och klasskamrater. Använd Facebook, Twitter och allt annat du kan tänka dig. Vara obeveklig. Det är OK att be två eller tre gånger. Du vill trots allt göra världen till en bättre plats.

3. Ha kul

Gör din insamling så engagerande som möjligt så att alla du når ut till vill bli dina Supporters och ge en gåva. När din insamling är avslutad så överförs pengarna till hjälporganisationen. Charity Storm är helt gratis att använda och du kan skapa så många insamlingar som du vill.

Pengarna överförs sedan till hjälporganisationen. Charity Storm är helt gratis att använda och du kan skapa så många insamlingar som du vill.

Charity Storm rör aldrig hjälporganisationernas pengar. Gåvorna ligger på ett klientmedelskonto hos vår betalväxel, Paynova. Ett konto som varken vi eller du har tillgång till. Paynova är granskad av Finansinspektionen och de betalar ut pengarna till den valda organisationen efter avslutad insamling.

How much of the money goes to the purpose?

Det kostar att bedriva en verksamhet – så är det för alla organisationer – kommuner, företag, föreningar, stiftelser och även hjälporganisationer. Hjälporganisationerna i Sverige hade 2010 en genomsnittlig insamlingskostnad från allmänheten på 13,1% (Svensk insamlingskontroll: http://insamlingskontroll.se) vilket består bl a av sälj-, marknads- och mediakostnader. Charity Storms avgift är 5% som använts till att täcka våra kostnader för utveckling, design, kundsupport, sälj-, marknads- och PR-aktiviteter. Utöver vår avgift finns det även en kostnad för betalväxel och kortinlösen som är på ca 3%.

Questions and Answers

Nedan hittar du svar på alla möjliga frågor kring vår tjänst. Om det är något som du fortfarande känns oklart? Mejla oss på [email protected]. No question is too stupid.

About fundraisers

What is a fundraiser

En insamling är en aktivitet du genomför för att samla in pengar till en hjälporganisation. Det kostar ingenting att starta en insamling.

How do I start a fundraiser?

På vår startsida, på din kontosida och i sidfoten på varje sida finns en Starta insamling-knapp eller länk. De tar dig till en guide som hjälper dig vidare.

Does it cost anything to start a fundraiser?

Det kostar ingenting att starta en insamling och vem som helst kan använda tjänsten.

How do I change my fundraiser page?

Om du är inloggad och går in på din insamlingssida så finner du en 'Ändra insamling'-knapp. Klicka på den för att ändra titel, målbelopp, måldatum, insamlingsbeskrivning, bild och länk till presentationsvideo.

Why can not I change the receiving charity organization for my fundraiser?

Det är inte möjligt att byta välgörenhetsorganisation på en redan påbörjad insamling. De personer som valt att skänka en gåva till din insamling har gjort det med tron att pengarna ska gå till den aktuella hjälporganisationen. Det vore inte OK att då överföra pengarna till en annan organisation.

Om du absolut vill byta välgörenhetsorganisation så får du avsluta din insamling och starta en ny. De pengar som redan har samlats in till din befintliga insamling kommer att överföras till tidigare vald organisation.

Can I use any photo I want as a fundraiser photo?

Precis som med Facebook och andra tjänster på nätet så får du endast ladda upp bilder som du själv har rättigheter till. De bilder som redan finns i tjänsten har vi köpt rättigheterna till – så de går självklart bra att använda.

How do I add Instagram photos on my fundraiser page?

På din insamlingssida kan du klicka på 'Lägg till Instagram' och välj den hash-tag du vill använda. Då kommer bilder med den hash-tagen att visas på din insamlingssida.

How do I end my fundraiser?

För att avsluta din insamling gör du på följande sätt:
1. Gå in på din insamlingssida.
2. Klicka på 'Ändra insamling'.
3. Klicka på 'Avsluta insamling'.
4. Verifera att du verkligen vill avsluta insamlingen genom att klicka: "Avsluta".

About gifts

How do I give a gift to a fundraiser?

Gå till den sidan som tillhör den insamling du vill stödja.
1. Klicka på 'Bli supporter'.
2. Ange belopp, namn och mejladress.
3. Klicka på 'Ge din gåva'.
4. Ange dina kontokortuppgifter och klicka på 'Fortsätt'.

Can I as a collector withdraw money collected, and transfer them to the charity organization myself?

Nej, varken vi eller du kan komma åt pengarna. Pengarna överförs direkt från klientmedelskontot hos vår betalväxel, Paynova, till vald hjälporganisationen.

How do I know the money is reaching its target?

Charity Storm rör aldrig välgörenhetsorganisationens pengar. De insamlade gåvorna ligger på ett klientmedelskonto hos vår betalväxel, Paynova (granskad av Finansinspektionen), som betalar ut pengarna till organisationerna efter avslutad insamling. Alla gåvor redovisas på vår hemsida och stäms av mot rapporter från betalväxel och inlösande bank, Euroline (ägt av SEB). Vi har även en oberoende revisor som årligen granskar alla våra transaktioner.

How quickly will the charity organization get the money?

Av säkerhetsskäl så ligger pengarna på klientmedelskontot i 90 dagar innan de överförs till hjälporganisationens konto. Detta då det är upp till 90 dagar efter betalning som inlösande bank kan kräva tillbaka pengarna vid ett kortbedrägeri.

Vi har ingen möjlighet att ta bedrägeririsken då ett bedrägeri skulle kräva 20 nya gåvor av samma storlek för att täcka försluten och ta oss tillbaka på noll. Ett sådant bedrägeri skulle vara förödande för vår verksamhet.

What personal information is stored about me when I give a gift?

Vi sparar den information som vi behöver för att kunna erbjuda vår tjänst. Vi kommer endast att dela med oss av din information till tredje part (t ex en hjälporganisation) om vi fått ditt specifika medgivande. För mer information läs our terms.

How can I donate via text?

To give a donation via text you text: GE 100 [FUNDRAISER TEXT NAME] to 72672. For example: if the fundraiser’s text name is ANNA you can send the text: GE 100 ANNA

What do I do to be able to receive text gifts?

To enable your fundraiser for text donations you need to:

1. Go to your fundraiser page
2. Click on the button Text donations
3. Come up with Text name for your fundraiser and enter into the cell fundraisers text name
4. Done!

Now anyone can support your fundraiser via text donations.

About charity organizations

Which charities can I choose from?

Charity Storm kommer endast att tillåta insamlingar till väletablerade välgörenhetsorganisationer. Är det någon organisation som du gärna skulle sett på sajt så tipsa oss gärna: [email protected].

What is required for a charity to receive gifts through Charity Storm?

Vi jobbar endast med väletablerade välgörenhetsorganisationer. Är ni en organisation som vill vara med på vår sajt för att kunna ta emot gåvor via Charity Storm? Ta då kontakt med vår partneransvarige, Carl-Johan, på d Carl-Johan.

How is Charity Storm checking charity organizations?

För att kunna hålla en så låg avgift som möjligt har vi valt att inte genomföra några omfattande granskningar av organisationerna. Vi kontrollerar att organisationen är en ideell organisation och att bankkontonummer stämmer. Välj därför aldrig en hjälporganisation du inte litar på när du startar en insamling.

Om du är osäker på vilken hjälporganisation du ska välja så föreslår vi att du väljer en med 90-konto. De organisationerna granskas varje år av Svensk Insamlingskontroll" %} ( http://www.insamlingskontroll.se) {% trans "och håller därmed en hög insamlingskvalité. Du kan se om en organisation har ett 90-konto genom att 90-loggan visas under organisationernas beskrivning vid val av organisation.