Hur funkar det?

Att skapa en insamling är busenkelt. Det är lika enkelt som 1, 2 och 3.

1. Skapa en insamling

Med några få klick skapar du en egen insamlingssida. Beskriv syftet med din insamling, hur du vill förbättra världen och varför människor ska stödja just dig. Ladda upp bilder, länka till en YouTube-video, koppla Instagram och Twitter.

2. Fråga om stöd

Skicka länken till din insamlingssida till alla dina nya och gamla vänner, familj och släkt, kollegor och klasskamrater. Använd Facebook, Twitter och allt annat du kan tänka dig. Vara obeveklig. Det är OK att be två eller tre gånger. Du vill trots allt göra världen till en bättre plats.

3. Ha kul

Gör din insamling så engagerande som möjligt så att alla du når ut till vill bli dina Supporters och ge en gåva. När din insamling är avslutad så överförs pengarna till hjälporganisationen. Charity Storm är helt gratis att använda och du kan skapa så många insamlingar som du vill.

Pengarna överförs sedan till hjälporganisationen. Charity Storm är helt gratis att använda och du kan skapa så många insamlingar som du vill.

Charity Storm rör aldrig hjälporganisationernas pengar. Gåvorna ligger på ett klientmedelskonto hos vår betalväxel, Paynova. Ett konto som varken vi eller du har tillgång till. Paynova är granskad av Finansinspektionen och de betalar ut pengarna till den valda organisationen efter avslutad insamling.

Hur mycket av pengarna går till ändamålet?

Det kostar att bedriva en verksamhet – så är det för alla organisationer – kommuner, företag, föreningar, stiftelser och även hjälporganisationer. Hjälporganisationerna i Sverige hade 2010 en genomsnittlig insamlingskostnad från allmänheten på 13,1% (Svensk insamlingskontroll: http://insamlingskontroll.se) vilket består bl a av sälj-, marknads- och mediakostnader. Charity Storms avgift är 5% som använts till att täcka våra kostnader för utveckling, design, kundsupport, sälj-, marknads- och PR-aktiviteter. Utöver vår avgift finns det även en kostnad för betalväxel och kortinlösen som är på ca 3%.

Frågor och svar

Nedan hittar du svar på alla möjliga frågor kring vår tjänst. Om det är något som du fortfarande känns oklart? Mejla oss på [email protected]. Ingen fråga är för dum.

Om insamlingar

Vad är en insamling

En insamling är en aktivitet du genomför för att samla in pengar till en hjälporganisation. Det kostar ingenting att starta en insamling.

Hur startar jag en insamling?

På vår startsida, på din kontosida och i sidfoten på varje sida finns en Starta insamling-knapp eller länk. De tar dig till en guide som hjälper dig vidare.

Kostar det något att starta en insamling?

Det kostar ingenting att starta en insamling och vem som helst kan använda tjänsten.

Hur ändrar jag på min insamlingssida?

Om du är inloggad och går in på din insamlingssida så finner du en 'Ändra insamling'-knapp. Klicka på den för att ändra titel, målbelopp, måldatum, insamlingsbeskrivning, bild och länk till presentationsvideo.

Varför kan jag inte byta mottagande hjälporganisation för min insamling?

Det är inte möjligt att byta välgörenhetsorganisation på en redan påbörjad insamling. De personer som valt att skänka en gåva till din insamling har gjort det med tron att pengarna ska gå till den aktuella hjälporganisationen. Det vore inte OK att då överföra pengarna till en annan organisation.

Om du absolut vill byta välgörenhetsorganisation så får du avsluta din insamling och starta en ny. De pengar som redan har samlats in till din befintliga insamling kommer att överföras till tidigare vald organisation.

Kan jag använda vilken bild jag vill som insamlingsbild?

Precis som med Facebook och andra tjänster på nätet så får du endast ladda upp bilder som du själv har rättigheter till. De bilder som redan finns i tjänsten har vi köpt rättigheterna till – så de går självklart bra att använda.

Hur lägger jag till Instagram-bilder på min insamlingssida?

På din insamlingssida kan du klicka på 'Lägg till Instagram' och välj den hash-tag du vill använda. Då kommer bilder med den hash-tagen att visas på din insamlingssida.

Hur gör jag för att avsluta min insamling?

För att avsluta din insamling gör du på följande sätt:
1. Gå in på din insamlingssida.
2. Klicka på 'Ändra insamling'.
3. Klicka på 'Avsluta insamling'.
4. Verifera att du verkligen vill avsluta insamlingen genom att klicka: "Avsluta".

Om gåvor

Hur ger jag en gåva till en insamling?

Gå till den sidan som tillhör den insamling du vill stödja.
1. Klicka på 'Bli supporter'.
2. Ange belopp, namn och mejladress.
3. Klicka på 'Ge din gåva'.
4. Ange dina kontokortuppgifter och klicka på 'Fortsätt'.

Kan jag som insamlare ta ut insamlade pengar och själv överföra dem till hjälporganisationen?

Nej, varken vi eller du kan komma åt pengarna. Pengarna överförs direkt från klientmedelskontot hos vår betalväxel, Paynova, till vald hjälporganisationen.

Hur vet jag att pengarna går fram?

Charity Storm rör aldrig välgörenhetsorganisationens pengar. De insamlade gåvorna ligger på ett klientmedelskonto hos vår betalväxel, Paynova (granskad av Finansinspektionen), som betalar ut pengarna till organisationerna efter avslutad insamling. Alla gåvor redovisas på vår hemsida och stäms av mot rapporter från betalväxel och inlösande bank, Euroline (ägt av SEB). Vi har även en oberoende revisor som årligen granskar alla våra transaktioner.

Hur snabbt får hjälporganisationen pengarna?

Av säkerhetsskäl så ligger pengarna på klientmedelskontot i 90 dagar innan de överförs till hjälporganisationens konto. Detta då det är upp till 90 dagar efter betalning som inlösande bank kan kräva tillbaka pengarna vid ett kortbedrägeri.

Vi har ingen möjlighet att ta bedrägeririsken då ett bedrägeri skulle kräva 20 nya gåvor av samma storlek för att täcka försluten och ta oss tillbaka på noll. Ett sådant bedrägeri skulle vara förödande för vår verksamhet.

Vilken personinformation sparas om mig när jag skänker en gåva?

Vi sparar den information som vi behöver för att kunna erbjuda vår tjänst. Vi kommer endast att dela med oss av din information till tredje part (t ex en hjälporganisation) om vi fått ditt specifika medgivande. För mer information läs våra användarvillkor.

Hur ger jag en sms-gåva?

För att ge en sms-gåva sms:ar du: GE 100 [INSAMLINGENS SMS-KOD] till 72672. Exempel: Om insamlingens SMS-kod är ANNA så kan sms-texten se ut så här: GE 100 ANNA

För att kunna ge sms-gåvor behöver man ha WyWallet. Har du ett privatabonnemang så behöver du inte registrera dig i förväg. Det bara att skicka sms:et. Gåvan kommer då att hanteras av WyWallet men betalas via din mobilräkning – precis som vanligt. Har du ett företagsabonnemang eller kontantkort så behöver du ladda ner WyWallet-appen. SMSa APP till 71798 för att få en nerladdningslänk.

Hur gör jag för att kunna ta emot SMS-gåvor?

För att kunna ta emot SMS-gåvor till din insamling gör du så här:

1. Gå in på din insamlingssida.
2. Klicka på knappen SMS-gåvor.
3. Kom på en SMS-kod till din insamling och skriv in den i fältet Insamlingens SMS-kod.
4. Klart!

Nu kan vem som helst stödja din insamling via SMS.

Om hjälporganisationer

Vilka välgörenhetsorganisationer kan jag välja mellan?

Charity Storm kommer endast att tillåta insamlingar till väletablerade välgörenhetsorganisationer. Är det någon organisation som du gärna skulle sett på sajt så tipsa oss gärna: [email protected].

Vad krävs för att en välgörenhetsorganisation ska kunna ta emot gåvor via Charity Storm?

Vi jobbar endast med väletablerade välgörenhetsorganisationer. Är ni en organisation som vill vara med på vår sajt för att kunna ta emot gåvor via Charity Storm? Ta då kontakt med vår partneransvarige, Carl-Johan, på d Carl-Johan.

Hur granskar Charity Storm hjälporganisationerna?

För att kunna hålla en så låg avgift som möjligt har vi valt att inte genomföra några omfattande granskningar av organisationerna. Vi kontrollerar att organisationen är en ideell organisation och att bankkontonummer stämmer. Välj därför aldrig en hjälporganisation du inte litar på när du startar en insamling.

Om du är osäker på vilken hjälporganisation du ska välja så föreslår vi att du väljer en med 90-konto. De organisationerna granskas varje år av Svensk Insamlingskontroll" %} ( http://www.insamlingskontroll.se) {% trans "och håller därmed en hög insamlingskvalité. Du kan se om en organisation har ett 90-konto genom att 90-loggan visas under organisationernas beskrivning vid val av organisation.